onsdag 28 november 2012

Adelaide och bakslag i Red Cliffs


Dags för lite uppdatering igen. :)

Vi var i Adelaide i ungefär en vecka. Vi har mest varit på datorerna vid biblioteket i stan och sökt jobb. Förutom det har vi fått bo några dagar hos en härlig familj som är vänner till bekanta i Vörå. De berättade om ställen runtom Adelaide som är sevärda. Så vi åkte till Victor Harbor som är en liten ort med fina stränder och massor med lyxvillor.

Victor Harbor



Vi köpte en mango som vi själva kan ha plockat. Riktigt smarrig ;)


Vi har också varit till Barossa Valley på vinprovning. På området fanns ca 50 vingårdar och alla hade öppna vinkällare som man fick besöka och var man fick prova viner. Vi är inte riktigt några vinkännare, så vi valde det enda märket vi kände till, Jacobs Creek, och så besökte vi ett annat som vi  körde förbi, Yalumba.





Vinprovning vid Jacobs Creek



Yalumbas vinkällare

Vår favorit :)




Vi besökte också Handorf. Staden är uppbyggd av tyskar, så husen var i tysk stil och på restaurangerna och caféerna hade man menyer med tysk mat.






Efter att ha ringt till ca 20 olika working hostels fick vi äntligen napp. Working hostels ordnar jobb åt backpackers, mot att man sover i deras hostel. Ett hostel i delstaten Victoria sade att de har mycke jobb och att vi skulle få börja jobba direkt vi kommer dit. Området heter Red Cliffs och ligger strax utanför staden Mildura i norra Victoria. Så vi körde ca 400 km västerut från Adelaide.

 Första intrycket av hostellet var kanske inte det bästa. Killen som arbetade i receptionen och som är något av en vaktmästare, var någon av de suraste människor vi mött hittills. Köket är så äckligt att vi har fått ta våra egna köksredskap och använda dem istället.  Vaktmästaren gav oss ett jobb på en apelsinfarm, men sade att inga flickor egentligen jobbar med det, för att det är så tungt arbete. Jag sade att jag vill försöka i alla fall, för han hade tydligen inget annat jobb att erbjuda mig då. Så dagen efter vi anlänt  började vi plocka apelsiner. Vi hämtades kl.5.50 och åkte ca 30 km med buss innan vi kom till farmen. Det är mycket tyngre att plocka apelsiner än mangon, för man har en påse på magen som man plockar i och som man sedan tömmer i en "bin". Vi var fyra i vår grupp första dagen och för varje bin vi fyller får vi 25 dollar,  som vi då skall dela på. Det är då före skatt och vi betalar 29% i skatt. På 7 timmar plockade vi 9 bins. Det blir ca 8 dollar per timme, innan skatt.

Just nu är det så hett (44 grader) här att vi inte får jobba så länge på dagarna och ibland inte alls. När man räknar med boende och mat har vi nu räknat ut att vi i slutändan går på minus att jobba här.  Vi får heller inte reda på någonting. Varje kväll skriver vaktmästaren upp på en tavla vad man skall jobba med nästa dag och vilken tid man plockas upp. Ibland skriver han det så sent att vi hinner gå och lägga oss, så igår tänkte vi nästan komma för sent pga att han hade ändrat följande dags starttid efter att vi hade gått och lagt oss.
Igår fick vi reda på att farmägaren betalar 60 dollar per bin till de som skall betala lön åt oss. Vilket betyder att de tar 35 dollar själva! När vi fick reda på det var det många som slutade arbeta och  vägrar fortsätta om vi inte får mer betalt.
Så man kan säga att vi har gått på en riktig nitlott!

Vi har nujyst kontakt med ett annat hostel här i Victoria. Där skulle vi få 19 dollar i timmen, vilket är superbra. Så vi hoppas att vi får det jobbet så att vi  förtjänar något till jul i alla fall.
Dethär blev ju inte precis  ett glatt inlägg, men allt kan ju inte gå bra för oss heller. :P Hör av oss igen när det ser lite ljusare ut! ;)

2 kommentarer:

  1. Hoppas ni får ett bättre ställe att jobba på! Låt surpupporna plocka sina apelsiner själva.
    Lillajulkramar i massor från mamma Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. De far vi hoppas! :) Haha, jaaa di far nog lov och gora det sjalva! :D God LillaJul! Kraaaam

      Radera